Досега Пейдж Тобин се е състезавала в две състезания по скейтборд, печелейки състезанието King of Concrete в Мелбърн, Австралия, за деца до 9 години.

Докато нейните съученици в детската градина прекарват свободното си време, играейки с пластелин и тичайки навън, Пейдж Тобин е заета да се спуска по 4-метрови високи скейтборд рампи, да привлича все повече онлайн фенове и да оспорва стереотипите на пола.

Шест годишната Пейдж от езерото Маккуори, Австралия, привлече вниманието на света миналата седмица, след като видеоклип в Instagram на нейното пързаляне по розова рокля събра над 1,4 милиона гледания. На нея се виждаше как Пейдж кара по скейт рампа, докато младо момче гледа учудено.
Видеото показа умения, които Пейдж усъвършенства откакто е открила стария скейтборд на майка си, преди около четири години.
“Когато Пейдж беше на около 2 години, тя взе стар скейтборд от гаража и започна да се изправя на него”, казва майка й Ема.

За този кратък период от време Пейдж печели състезанието по скейтборд King of Concrete в Мелбърн в областта до 9 годишна възраст и постига няколко спонсорски сделки с S1 Helmets, Pride Socks и Fringe Skateboards.
„Пейдж определено се пързаля изключително добре, не само за възрастта, но и за скейтборд културата като цяло“, споделя Нефтали Уилямс, преподавател в Университета на Южна Калифорния Аненберг, училище за комуникация и журналистика, която изучава расата и разнообразието в света на скейтборда. “Тези моменти са за хората, да видят и да разберат, че скейтбордът е за всякаква възраст и всякакъв произход. Това показва, че скейтбордът е достъпен в световен мащаб.”
Пейдж, чието семейство живее по югоизточното крайбрежие на Австралия казва, че скейтбордът я прави “наистина щастлива”. Един от триковете по които Пейдж работи дълго време и е успяла да овладее, включва каране на дъската до ръба на рампата, спиране на дъската на перваза, докато се балансира върху нея и след това изваждане на дъската от рампата, за да се върнете надолу.

Общността за скейтборд е изминала дълъг път в насърчаването на жени и несъответстващи на пола хора да се присъединят към спорта.
Не са налични твърди данни за настоящия брой жени и скейтбордисти, които не отговарят на пола. Но проучване от 2017 г., наречено „ Отвъд борда: скейтборд, училища и общество “, съавтор на Уилямс от USC, цитира данни от Асоциацията на спортната и фитнес индустрия (SFIA), което установява, че „мъжете участници са около 4,6 милиона скейтбордисти, докато участието на жените е измерено на около 1,7 милиона. “
“В същия доклад SFIA подчерта, че 77,8% от мъжете и 22,2% от жените, попълнили проучването, са идентифицирани като основни (повече от 26 пъти годишно) скейтбордисти”, се казва в изследването.


Пейдж прекарва голяма част от свободното си време в скейтпарка Bato Yard.
Едно от последните събития, които спомогнаха за промяна на възприятието на скейтборда, бяха Олимпийските игри, казва Уилямс.
През 2016 г. Международният олимпийски комитет добавя скейтбордът като летен олимпийски спорт, започвайки с игрите в Токио. Това даде на спорта ново ниво на легитимност и експозиция.

Пейдж черпи вдъхновение от 11 годишната Браун, от Англия.
Браун претърпява тежки наранявания през юни 2020 г., след като пада лошо по време на тренировка.
На видеото се вижда как Браун лети от края на рампата, докато се движи с висока скорост. Тя е получила фрактури на черепа и счупени кости в лявата китка и ръката. Тя е откарана в болница с хеликоптер.

Пейдж и Ема имат планове да посетят САЩ това лято, за да направят малко снимки, филмова работа и да се срещнат с един от другите скейтборд идоли на Пейдж, Тони Хоук.
За всички млади хора, които мислят да се занимават със скейтборд, Пейдж има един съвет: „Никога не се отказвайте“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *