През последните няколко години хората търсят по-устойчиви алтернативи на месото. Не се всеки е готов обаче, да се откаже изцяло от месните изкушения. Поради тази причина отглежданото в лаборатории “без жестокост” меси. придобива все по-голяма популярност. Наскоро учени решиха да дадат малко бяла светлина и да изложат някои новини от развиващата се индустрия. Едната новина е, че отглеждат свои собствени човешки пържоли.

По цял свят месната индустрия е подложена с годините под жесток обстрел, заради жестокото и неетично отношение към животните. Това накара някои учени да зададат въпроса: можем ли да произвеждаме месо, без да убиваме животни?

Така се появява лабораторната месна индустрия. Провържениците на индустрията казват, че тя би могла да премахне много от етичните проблеми свързани с начина, по който се произвежда месото в момента. Това също така може да намали въздействието върху околната среда. Освен това някои казват, че култивираните месни продукти могат да задоволят търсенето на храна от постоянно нарастващото ни населени. Въпреки факта, че в момента на пазара не се предлагат отглеждани в лаборатории меса, индустрията вече струва няколко милиона долара. Това обаче се отнася за отглеждането на животински меса в лаборатия, не за човешкото месо.

Как се отглежда месото?

Преди да се потопим в идеята за човешки пържоли, нека да разгледаме как всъщност учените се занимават с отглеждането на животинско месо в лаборатория:

Първа стъпка: Взима се мускулна проба от животното и се събират стволовите клетки от тъканта.

Втора стъпка: Клетките се умножават, след което се диференцират в примитивни влакна. Натрупването образува мускулна тъкан.

Според Mosa Meat, един от производителите на отглеждани в лаборатории меса, една тъканна проба от крава може да направи осемдесет хиляди бургера (равнява се на четвърд килограм)

Човешка пържола

И така, къде се появява човешката пържола и по-важното, защо?

Идеята идва от група американски учени, които са разработили интересна концепция: комплект за отглеждане на собствени пържоли. Вместо да използвате животински тъкани обаче, вие използвате човешки клетки и кръв. Концепцията се нарича The Ourboros Steak, като египетската змия, която се самоизяжда. Човешките клетки идват от вътрешната страна на бузата ви, а кръвта идва от дарения на крув с изтекъл срок на годност.

Учените вече са направили това успешно, а парчетата човешка пържола с големината на ухапване, в момента са изложени на изложбата “Beazley Designs of the Year exhibition”. Но защо учените биха искали да създават човешки пържоли? Казано на прост език, за да се сложи край.

Отглежданата в лаборатории месна индустрия прави много твърдения, че е етична и без жестокост, но тези учени не са напълно съгласни с това твърдение. Това е така, защото процесът все още разчита на фатален говежди серум (FBS), който идва от кръвта на новороденото теле, след като майката бъде заклана. Индустрията го използва като високо протеинова добавка за растеж на на култури от животински клетки. Използването на FBS не само все още разчита на жестокостта на традиционната месна индустрия, но струва много пари. Един литър FBS струва между 350 и 830 щатски долара.

Анрю Пелинг е един от учените, разработили човешката пържола. Той казва, че FBS не само е прекалено скъп, но и не спасява живота на животното.

“Въпреки че някои месни компании твърдят, че са решили този проблем, доколкото ми е известно, независими, рецезирани, научни изследвания не са потвърдили тези твърдения”, каза той.

Пелинг, заедно с индустриалния дизайнер Грейс Найт и изследователя Оркан Телхан, създадоха този човешки стек, за да разкрият основните ограничения на отглежданата в лаборатории месна индустрия. По същество те искаха хората да видят отвърд шумотевицата.

Човешка пържола – това канибализъм ли е?

В момента малките пържоли са изложени в дизайнерски музей в Лондон. Екипът има визия на комплекти за човешка пържола “Направи си сам”, при който хората използват памучен тампон, за да събират клетки от вътрешната страна на бузите си и да ги поставят върху предварително отгледани скелети, направени от гъбен мицел. След това те ще го съхраняват в топла среда в продължение на три месеца, като го хранят с човешки серум (известен още като кръв), докато той напълно расте.

Според изследователите, ако трябва да ядете някоя от тези човешки пържоли, технически това не би било канибализъм. Като се има предвид това, че те не популяризират това, че “се ядем” като решение за задоволяване на нашите протеинови нужди. Те проектираха пържолата по-скоро, като провокиращо разума произведение на изкуството.

“Ние не популяризираме “яденети на хора” като реалистично решение, което ще коригира нуждите на хората от протеини”, каза екипът. “По-скоро задаме въпросът: какви биха били жертвите, които трябва да направим, за да можем да продължим да консумираме месо със скоростта, с която го правим в момента? Кой в бъдеше ще може да си позволи животинско месо и кой може да няма друга възможност освен да култивира месо от себе си?”

Като се има предвид всичко това, тези човешки пържоли са истински и са годни за консумация. Независимо дали искате да ги ядете или не, това е отделен въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *