Akon, известният рапър и предприемач, говори за своята мечта, която е на път да бъде осъществена, супер – футуристичен град в Африка, който ще има своите основи благодарение на криптовалутата и зелената енергия.

Смята се, че първата фаза на строителния проект, който ще се проведе в западноафриканската държава Сенегал, започва до 2023 г. и ще бъде завършен до 2029 година. За да продължи този проект, Akon вече е сключил сделки с президента на Сенегал, Macky Sall и с инженерната фирма KE International, която е получила нови 6 милиарда долара за напредъка на проекта. Тези 6 милиарда щатски долара са на върха на 4 милиарда, които фирмата вече е събрала, оставяйки общ фонд от 10 милиарда долара.

Чисто новият град ще има висококачествени пътища, домове, хотели, собствена полицейска служба и съоръжение за управление на отпадъците. Ще се захранва от слънчева енергия.

Слънчевата енергия е нещо, близко до сърцето на Акон. Akon стартира проекта „ Akon Lighting Africa “ през 2014 г. с цел да осигури евтина или безплатна електроенергия за хората в неравностойно положение на континента. Проектът се проведе като част от публично-частно партньорство и сега е снабдил съоръжения за слънчева енергия в 16 африкански държави, включително Гвинея, Сенегал и Сиера Леоне. Към днешна дата се счита, че почти 30 милиона души в Африка получават енергията си от съоръженията на Akon. Фактът, че хората получават евтина енергия, е добър сам по себе си, но фактът, че тази енергия е и възобновяема и екологична, само допринася за положителното й въздействие.

Едно нещо което наистина вдига вежди по отношение на новия супер – град на Akon, е икономическата основа, върху която ще работи, а именно криптовалутата . Изграден върху ” Akoin “, който ще работи на Stellar Blockchain, предприемачът вярва, че новата финансова технология ще доведе до преодоляване на града на много от проблемите, които засягат както Сенегал, така и по-широкия африкански континент, по – специално корупцията и финансовата нестабилност.

Причината, поради която криптовалутата е толкова полезна в борбата с корупцията, е, че хората могат да видят кой каква валута е разменил с кого, като по този начин прави всички транзакции отчетни и проследими . Това също така означава, че въпроси като инфлацията, номинално създадени от правителствата, отпечатващи прекомерни суми пари, също се избягват, тъй като има едно ограничено количество монети в обращение по едно и също време.

Акон казва, че е бил вдъхновен да развие града отчасти благодарение на измисления град „ Уаканда “, който се появява в хита „Черната пантера“. Той каза на TMZ :

“Този филм буквално даде представа за това какво в действителност може да бъде Африка. Просто е иронично че вече работех по това, преди филмът да излезе, но това е нещо, което ми помогна много когато се опитвах да обясня на хората какво точно съм имал предвид. “

Смята се, че ако проектът Akon – city е успешен, той може да бъде възпроизведен в целия африкански континент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *