Интерпол заяви миналата седмица, че операция Haechi-i, която се е провела между септември 2020г. и март 2021г. се е фокусирала върху борбата срещу измами с инвестиции, измами с романтични отношения, пране на пари, незаконни онлайн хазартни игри, изнудване онлайн и фишинг.

Общо 83 милиона долара са прихванати в продължение на шест месеца, преди жертвите на тези измами да изпратят всички поискани средства на киберпрестъпниците.

В един от случаите, цитиран от Интерпол, корейска компания е станала жертва на една от последните измами в света, а именно (BEC-Bussines email compromise) компроментиране на бизнес емайл акаунти. При което фирмата е смятала, че кореспондира с търговски партьор, а не с измамници. Поискани са фактури и банкови данни, а банковите сметки са били променени с такива, собственост на киберпрестъпници, по които са преведени повече от 7 милиона долара към сметки в Индонезия и Хон Конг.

Интерпол успяват да прихванат и да замразят приблизително половината от откраднатите средства, но разследването продължава.

В отделен инцидент престъпна банда от Хонг Конг е задържана, след като използва стоковата схема за източване на пари “pump and dump” (изпомпване и захвърляне) за над 45 милиона долара. Бандата закупува огромен брой акции, след което ги пускат в социалните мрежи, за да се повиши цената допълнително, след което групата координира собствените си продажби, сривайки цената за външни инвеститори. Търговските сметки и до ден днешен са замразени.

Интерпол казват, че операция Haechi-i е довела до над 600 ареста, над 1600 замразени банкови сметки и до откриване на над 1400 индивидуални криминални разследвания, като от тези случаи, 892 са вече разрешени и има осъдени.

Финансовата киберпрестъпност, осъществявана чрез онлайн платформи и услуги е глобален проблем, който изисква трансгранично сътрудничество. Операция Haechi-i е пример за това, тъй като включва специалисти от правоприлагащите органи в Камбоджа, Китай, Индонезия, Южна Корея, Лаос, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Операция Haechi-i е първата операция, планирана повече от три години от органите на реда в Югоизточна Азия, за борба с финансовата киберпрестъпност.

“Ключовите фактори за прихващането на незаконните парични преводи са, бързината и международното сътрудничество”, коментира Амур Чандра

бригаден генерал от Индонезийската национална полиция и секретар на Националното централно бюро на Интерпол в Индонезия.

“Колкото по-бързо жертвите уведомяват правоприлагащите органи, толкова по-бързо можем да се свържем с Интерпол и правоприлагащите органи в съответните държави, за да възстановим средствата си и да поставим тези престъпници зад решетките.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *