Безстрашна майка, която се бори срещу един от най – страховитите наркокартели в Мексико е на почит в родния си град и в нейна чест поставят бронзова плоча. Смелата майка, Мириам Родригес, е застреляна от килъри, след като повела война срещу мексиканските картели.

Мириам, която действа като бдител се изправя срещу наркокартела „ Лос Зетос “ през 2012 година. Причината е, отвличането и жестокото убийство на дъщеря й. Тя отказва да приеме случилото се и използва всеки трик описан в книгите, с който да проследи и открие всички замесен в това престъпление, за да си отмъсти.

Дъщерята на Мириам е отвлечена, заради фалшива информация и Лос Зетас я задържат в плен, разбирайки, че семейсвото й е заможно и ще платят откуп.

Майката, правейки всичко, за да отмъсти за дъщеря си, успява да се сдобие с фалшиви лични карти и самоличност, които й позволяват да проникне в престъпния подземен свят. Тя се добира до 10 членове на бандата и ги предава на полицията. Много от тях в момента излежават доживотни присъди.

При един инцидент, Мириам, която по това време е на 56 години, забеляза, че член на картела е мъж, който продава цветя на улицата. Мириам, решава да го залови сама и се приближила към него, но човекът осъзнава коя е тя и се опитал да избяга. Героичната майка го поваля на земята и насочва пистолет към главата му, заплашвайки го, че ще натисне спусъка, ако посмее да помръдне.

Тези действия на бдителност, макар и героични, в крайна сметка отнемат живота на Мириам. Застрелват я в собствения й дом през 2017 г. от така наречените sicario (професионални килъри). Това се е случва само седмица след като е задържан и последният заподозрян в отвличането на дъщеря й. Убийството се извършва на 10 май, денят на който мексиканци празнуват Ден на майката.

Кметът на Тамаулипас, Франсиско Гарсия Кабеса де Вака, заявява по време на мемориала, че държавата :

“Няма да позволя смъртта на Мириам Родригес да бъде една статистика повече.”

В резултат на търговията с наркотици, десетки хиляди мексиканци загиват от насилието на бандата, докато враждуващи картели се борят за това кой да контролира потока от наркотици от Латинска Америка към САЩ. През последните години по време на мексиканските нарко войни са загиват повече хора, отколкото в Афганистан по време на продължаващата война. Това показва колко далеч обществото се е потопило в насилие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *