Най-богатият човек в Китай, е магнат с бутилирана вода, събаряйки основателя на Alibaba Джак Ма.

Zhong Shanshan основава Nongfu през 1996 г. в провинция Zhejiang на източния бряг на Китай.

Индексът на милиардерите на Bloomberg, поставя г-н Шаншан на първо място с богатство от 58,7 млрд. долара (46,2 млрд. паунда).

Собствената му фирма за бутилирана вода и контролния пакет от производители на ваксини, помогнаха на състоянието му да се увеличи.

С прякор “Самотният вълк”, г-н Zhong сега е вторият най-богат човек в Азия, след индиецът Mukesh Ambani, милиардерът зад Reliance Industries.

Сега г-н Zhong се нарежда на 17-о място в списъка на 500-те най-богати хора в света.

Повечето от новите милиардери в Китай идват от технологичната индустрия. Но нарастващото напрежение между Китай и САЩ заради Huawei, TikTok и WeChat тласна надолу оценките на китайските технологични гиганти.

Китайският хранителен сектор сега е в надпревара с технологичната индустрия. Състезанието е, кой ще за произвведе повече милиардери в страната.

През април предприятието на г-н Zhong, Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise излезе на борсата на китайския пазар. Контролният му дял във фирмата показва, че цялостното му богатство е скочило до 20 млрд. долара.

Фармацевтичната компания си партнира с два университета, за да разработи ваксина за борба с Covid-19.


Акциите на Nongfu Spring скочиха с 54% в първия ден на търговия по-рано този месец, когато бяха регистрирани на борсата в Хонконг.

Червените капачки на Nongfu Spring се продават в цялата страна от малки магазини до хотели от висок клас. Компанията също така продава чайове, ароматизирани витаминни напитки и сокове.

Успешното включване на фондовата борса изведе г-н Zhong до топ три на най-богатите хора в Китай, заедно с господин Ma и Tencent.

Г-н Zhong може да не се задържи дълго на първото място, тъй като след него е г-н Ма, собственик на Alibaba, който заемаше първото място през последните шест години.

Подкрепената от Alibaba, Ant Group, трябва да се появи на китайските и хонконгските фондови борси следващия месец, което ще увеличи още повече богатството на технологичния бос.

Фирмата за онлайн плащания може да осигури на г-н Ма приблизително 28 млрд. долара, ако компанията постигне оценката от 250 млрд. долара, към която е насочена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *