Група в социалните мрежи, посещавана от тинейджърки, довело до “самоубийствени кризи” и “сериозни самонаранявания”, е разкрита от полицията, съобщават от BBC.

Дванадесет момичета на възраст между 12 и 16 години от Южна Англия са били част от група за чат в Instagram, чието име е свързано със самоубийство.

Групата е открита, когато три момичета изчезват и са открити по-късно в тежко състояние по улиците на Лондон.

От Instagram казват, че не са открили съдържание свързано със самоубийство или сериозно самонараняване в групата, и за това не са сигнализирани на полицията.

На полицейски брифинг, свързано с разследването разкрило онлайн групите, се казва:
„влиянието от онлайн групата на деца в тази възраст е толкова свързано с идеи за самоубийство, че няколко ескалират до тежки кризи и сериозни самонаранявания.”

Трите изчезнали момичета, са засечени да пътуват с влак до Лондон, където е трябвало да се срещнат.
Открити са от полицията в много тежко състояние, като веднага са откарани с линейка и са настанени за спешно лечение.

Едно от момичетата споменава пред полицията, че срещата им е била за първи път и са обсъждали самоубийство, според брифинга, публикуван на 25 март.

Полицейските служители са разкодирали мобилните устройства, за да идентифицират името на онлайн групата и останалите членове.

Седем от 12-те момичета в групата са се самонаранявали. Службите за социални грижи на деца от седем различни местни области са взели участие в защитата на децата, определени като членове на групата.

Част от децата са били част от такива групи и в други социални платформи, като за сега е открика само една група в Instagram – пряко свързана с момичетата, в чието заглавие изрично се споменават думите “самоубийство” и “липса”.

През ноември 2020 г. Instagram представи нова технология за разпознаване на съдържанията, свързани със самонараняване и съдържание за самоубийство, в приложението си.

Опасенията за въздействието на такова съдържание върху млади и уязвими хора се породиха, след като 14-годишната ученичка Моли Ръсел се самоуби, след като видяла графични изображения в платформата.

Тогава бащата на Моли, Иън, споделя пред Би Би Си, че „натрапчивите алгоритми“ на социалните мрежи „помогнаха на дъщеря ми да се самоубие“ .

Facebook, която е собственик на Instagram, не отрича, че името на затворената група се позовава на “самоубийство”, но казва, че не е премахната от платформата, тъй като съдържанието на съобщенията не нарушава правилата му.

В изявление говорителят на компанията заяви, че си сътрудничи с полицията.

„Прегледахме докладите, но не открихме съдържание, което нарушава нашите правила, нито всъщност съдържание свързано със самоубийство или самонараняване“, казаха те.

„Не допускаме графично съдържание или съдържание, което насърчава или подтиква към самоубийство или самонараняване, и ще го премахнем, когато го открием”.

„Ще продължим да сътрудничим на полицията и ще отговаряме на всяко валидно правно искане за информация.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *