Милиардерът Илон Мъск провери нетната си стойност в понеделник, тъй като акциите на неговата компания за електрически автомобили паднаха след съобщения, че двама души са загинали във фатална Тесла TSLA катастрофа.

Акциите на Tesla поевтиняха с 3,8% от 15:45 ч. EST в понеделник, изтривайки $ 5,6 милиарда от състоянието на Мъск. Сега той има по сметката си 174,1 милиарда долара, според изчисленията на Forbes. Главният изпълнителен директор и съосновател на Tesla е третият най-богат човек в света – след Amazon AMZN. Първи в момента е изпълнителният директор Джеф Безос, чиято нетна стойност е 195,9 милиарда долара, и втори е френският магнат за луксозни стоки Бернар Арно, който има 180,3 милиарда долара.

Акциите на Tesla паднаха в понеделник на фона на съобщения, че двама мъже са загинали, след като техният Tesla Model S, се е е блъснал в дърво, северно от Хюстън в събота вечер. Местните власти заявиха, че превозното средство се е движило без шофьор на шофьорската седалка – като единият от мъжете е бил на предната пътническа седалка, а другият на задната седалка на Tesla. Превозното средство е пътувало с висока скорост по крива, преди да се отклони от пътя и да избухне в пламъци около 23:25 ч., Съобщиха от полицията.

Полицай от окръг Харис, окръг 4, Марк Херман заяви пред медиите в изявление, че аварийните екипи са потушавали огънят около четири часа, като дори са се свързали с Tesla за помощ. Докато електрическите превозни средства не са непременно по-опасни от автомобилите, работещи с газ, литиевите батерии с високо напрежение като тези, използвани в Tesla, могат да се запалят дори след първоначален пожар, според Националния съвет за безопасност на транспорта.

Катастрофата повдига и допълнителни въпроси относно функцията за автопилот на Tesla. Властите все още не са сигурни дали автопилотът е бил активен по време на катастрофата, при която загинаха двамата мъже, съответно на 59 и 69 години. Независимо от това, полуавтоматизираната система за управление на компанията е изправена пред все по-голям контрол след поредица от инциденти с участието на автомобили на Tesla през последните месеци. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви миналия месец, че е започнала повече от две дузини разследвания за катастрофи на превозни средства Tesla, а в понеделник заяви , че ще разследва и най-новата катастрофа на север от Хюстън.

Изглежда, че Tesla, която няма отдел за връзки с медиите, не е публикувала изявления след инцидента. Както компанията, така и нейният изпълнителен директор милиардер, многократно са рекламирали безопасността на автомобилите на Tesla и функцията Autopilot. Мъск, който е активен в Twitter с близо 52 милиона последователи, публикува в събота следобед преди инцидента, че Tesla с ангажиран автопилот има почти десет пъти по-малка вероятност да участва в инцидент, отколкото средностатистически автомобил.

Актуализация 18:45 ч. 19 април : По-късно в понеделник Мъск публикува в Twitter, отричайки, че функцията за автопилот на Tesla е замесена в катастрофата. Регистрираните данни от инцидента „показват, че автопилотът не е активиран“ и че колата не е загубила пълно самоуправление (FSD), заяви главният изпълнителен директор на Tesla в своя туит „Освен това, стандартният автопилот ще изисква за включване, лентови линии, които тази улица не е имала“, пише Мъск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *